perjantai 26. lokakuuta 2012

NaNoWriMoon valmistautumisviikko: Elävöitä puhetta, elävöitä hahmoa

Meillä jokaisella on puhetyyli, joka erottaa meidät toisistaamme. Toisilla puhetyyli on hyvin vahva ja erikoinen, toisilla vähemmän. Jokaisella hahmollakin pitäisi olla oma puhetyyli, jotta dialogia olisi helpompaa seurata jopa ilman "X sanoi"-tyylisten kohtien lukemista.


Elävöitä vähintään kahta hahmoasi miettimällä seuraavat asita:

Toistaako hahmo jotain tiettyä sanaa tai lausetta useammin? Käyttääkö hän esimerkiksi jotain täytesanaa?

Kiertelevätkö he sanomisiaan, rönsyileekö heidän puheensa tajunnanvirtamaisesti vai sanovatko he asiansa tiukasti ja "taloudellissti"?

Puhuuko hahmo kirjakieltä? Vai käyttääkö hän murretta? Tai slangia (mahdollisesti omatekemääsi)? Muista, että nuorten puhekielen sanoja ei yleensä kannata käyttää, sillä ne muuttuvat nopeaan.

Miten hahmosi ikä ja asuinpaikka (ja vuosikymmen/sata/tuhat) vaikuttavat hänen puheeseensa?


Voit halutessasi kirjoittaa vapaamuotoista dialogia näiden miettimiesi hahmojen välillä, tai sitten vaihtoehtoisesti kirjoittaa kuinka hahmosi puhuisi seuraavissa tilanteissa: rakkauden tunnustus, hahmo myyjänä, hahmo asiakkaana, hautajaispuheen pito

2 kommenttia:

  1. Tämä tehtävä on erityisesti minulle hyvin paikallaan.

    Tekee mieli olla eri mieltä tuon kohdan kanssa että nuorten käyttämiä sanoja ei pidä hyödyntää. Tottahan se on että ne muuttuvat jatkuvasti mutta mitä sitten pitäisi käyttää? Onko olemassa yleisnuortenkieltä? Vai pitääkö vain hyväksyä että taide tulee kulttuurista perässä ja että jutut ehtivät vähän vanhentua. Jaksaako teini ajatella tuon kautta? Osaako edes, minä en olisi osannut.

    VastaaPoista
  2. Yleisenä ohjeena pidetään eri kulttuurimuotojen puolella, että nuorten kieltä 8ja muitakin muotisanoja) ei käytetä, koska sitten jos saat vaikka kirjan kirjoitettua ja julkaistua, voi kieli jo kuulostaa vanhentuneelta :D

    Mutta jos haluaa, että kieli on kuva juuri siitä ajasta, eikä niin ajaton,voi kieltä toki käyttää.

    VastaaPoista