maanantai 11. maaliskuuta 2013

Lukuhaaste 1 - Kauhua ajan halki

Ääniä lukuhaaste-ideaan tuli sen verran, että päätin ottaa kokeiluun! Luvassa on siis noin 2 kuukauden välein lukemisaiheinen haaste. Haasteita tulee ainakin tämän vuoden loppuun asti, jatkoa katellaan sitten, jos jonkin verran tuntuu ihmiset tykänneen. Tartu rohkeasti erilaisiin kirjoihin! Haasteen saa ns. suoritettua lukemalla yhden tai useamman kirjaehdotuksista, joita useimmiten tulee olemaan useampi. Voi olla et joskus on vain yksi, mutta...

Haasteissa olevat kirjat valitsen jonkun teeman perusteella - osan olen lukenut, osan en. Yritän tasapainotella klassikoiden, tuttujen kirjojen, omien suosikkejen ja minulle täysin vieraiden, mutta mielenkiintoisten kuuloisten kirjojen välillä.

***

Tänä päivänä, vuonna 1818 Mary Shelleyn Frankenstein julkaistiin. Päätin siis että uhraamme hiipivän kevään valoa ja ensimmäisen haasteen teemana on kauhua ajan halki - matkaamme keskiajalta nykyaikaan.

Ensimmäisenä teoksena on kauhua keskiajalta. Marko Lamberhgin Päätön ritari sisältää yli 40 lyhyehköä kauhutarinaa keskiajalta. Nämä eroavat paljolti nykyajan kauhusta, mutta on varmasti kiinnostava kauhunh arrastajalle ja historiasta kiinnostuneelle.

Kirsi Mäkisen kokoama Kruunupäinen käärme ja muita Suomen kansan tarinoita vie ajattomiin suomalaisiin kauhukertomuksiin - aikaan jolloin yliluonnolliseen on uskottu nykyistä enemmän.

Sitten kirja joka ei esittelyä kaipaa, kirja jonka mukaan teema päätettin - Mary Shellyn Frankenstein. Klassikko 1800-luvulta.

Verenhimo: Suoamalaisia vampyyritarinoita sisältää erilaisia ja eri ikäisiä vampyyrinovelleja. Mukana on niin Mika Waltari kuin Johanna Sinisalo, joten teos on varmasti lukemisen arvoinen.

Kauhusta on vaikea puhua puhumatta Stephen Kingistä. Haastan sinut lukemaan lyhyehkön esikoisteoksen, Carrien, joka kuuluu kans vähän kategoriaan "ei kaipaa esittelyjä".

 Kotimaista kauhua on aika vähän. Boris Hurttan Elävien ja kuolleitten kesä on minulle täysin tuntematon teos, mutta halusin valita tämän esikoisteoksen.

Tuorein aikamatkamme osakas on Joe Hill ja kirjana Sarvet. Ig Perrish herää  kankkusessa ja huomaa päästään työntyneet sarvet, joilla on outo kyky...

2 kommenttia:

  1. Lukuvinkki: John Ajvide Linqvist - Ihmissatama. Niskakarvoja nostatta teos sellaisen lukijan arvioimana, joka ei yleensä hätkähdä mistään. Saman kirjailijan Ystävät hämärän jälkeen on myös loistavaa kauhua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. molemmat olen lukenut, en vaan sitten jaksanut kirjoittaa niitä tähän, vaikka mielessä kävi :D

      Poista