torstai 9. toukokuuta 2013

Lukuhaaste 2: Eurooppa

Toinen lukuhaaste! Tänään vietetään helatorstain lisäksi myös Eurooppapäivää, jonka takia teemana on "kirjojen EU".

Ensimmäisenä matkaamme Belgiaan, jossa sijaitsee Bryssel, EU:n kuvainnollinen pääkaupunki.
Kirjavalinnakseni tuli Amélie Nothombin Antikrista. Kun kaksi erilaista tyttöä ystävystyvät ja toinen ei osoitaudukkaan sellaiseksi kuin kaikki luulevat... kuulema psykologisesti hiukan ahdistava kirja.

Matkustamme nyt melkein naapuriin, Viroon. Jaan Kaplinski on tunnettu virolainen kirjailija, jonka Sama joki kertoo omaelämänkerrallisesti kirjallisuuden opiskelijasta ja Viron historiasta.

Jatkamme kohti etelää, Unkariin, joka monelle on varmaan yhtä kysymysmerkkejä aiheuttava - en kyllä ole varmaan eläessäni lukenut yhtään unkarilaista kirjaa. Valintani kohdistuu  Imre Kertészín Kohtalottomuus-kirjaa, joka sijoittuu juutalaisvainojen aikaan. Tämä on trilogian ensimmäinen osa.

Ja nyt lento tšekkihin. Tšekkiläisistä ensimmäisenä tulee mieleen Franz Kafka ja tietysti hänen pienoisromaaninsa Muodonmuutos. Koska tämän aloituslause on yksi niistä, joka jokaisen pitäisi tuntea. "Kun Gregor Samsa eräänä aamuna heräsi, hän huomasi muuttuneensa suunnattomaksi syöpäläiseksi."

Matkaamme vielä patikoiden Sloveniaan (vei kyl liikaa aikaa, kuka tätä ehdotti?), joka edustaa pieniä maita. Boris Pahorin Nekropoli(kin) sijoittuu keskitysleirille, ja on kuulema vähän riipivä lukukokemus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti